Välj en sida

Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

juli 2020
M T O T F L S
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Inloggningsstatus

Rörelser som drivs framåt med hjälp av hashtags har minskat och blivit ineffektiva – men #metoo är ett undantag. Nu vill Karin Didring och Malin Biller tillsammans med 15 serietecknare dra sitt strå till stacken genom att föreviga rörelsen med den tecknade serien “Draw the line”.

– Malin presenterade idén om en tecknad serie för mig i höstas och vi båda funderade på att göra något mer för #metoo-rörelsen, så att det inte slutar med en hashtag. “Draw the line” strävar efter att nå så många som möjligt och skapa samtal om sexuella trakasserier och övergrepp som lever långt efter att hashtagen har dött ut, säger redaktören Karin.

Efter att ha samtalat med föreningar som Brottsofferjouren, Tillsammans och NBV Studieförbund – vilka alla arbetar med utbildning och frågor som rör sexuella övergrepp – bestämde Karin och Malin att boken skulle fungera som diskussionsunderlag.

Berättelserna från de 15 olika illustratörerna skiljer sig, och budskapen lika så.
– Boken har inget enskilt budskap utan vi vill att olika berättelser lyfts fram där de enskilda tecknarna får skildra sina egna erfarenheter av sexuella övergrepp och trakasserier. Därför var det viktigt för oss att inte begränsa oss till en och samma bakgrund, ålder eller synvinkel när vi valde illustratörer.

Karin menar att just en tecknad seriebok är ett viktigt bidrag på grund av att bilder i jämförelse med enbart text har förmågan att lättare förmedla en känsla.
– Det som är så bra med tecknade serier är att de ger mer direkta budskap än bara text. Om man varit med om sexuella övergrepp och trakasserier är det lättare att förstå och kunna relatera till visuellt material än skriftligt, tror jag. Bilder är även fördelaktigt för personer som inte förstår svenska så bra, vilket breddar vår målgrupp ytterligare, säger Karin.

“Draw the line” förväntas släppas till hösten 2018 och kommer även bjuda in till utställningar.

 

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.